ПАТОФІЗІОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ ГОРМОНАЛЬНОЇ ДИЗРЕГУЛЯЦІЇ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ТЕРМІЧНОМУ ВПЛИВІ - Тірон, О.І.; Вастьянов, Р.С.; Шаповалов, В.Ю.; Яцина, О.І.; Куртова, М.М. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було дослідження концентрації гіпофізарних, йод-вмісних гормонів, гормонів паращитоподібної залози та кори наднирників у динаміці опікової травми шкіри щурів при введенні фізіологічного 0,9 % розчину NaCl. Через 1, 3, 7, 14, 21 і 30 діб після термічних опіків шкіри у плазмі крові 138 білих щурів лінії Вістар визначали рівень тиреотропного гормону, трийодтироніну, тироксину, лютеїнізуючого та фолікулостимулюючого гормону, альдостерону, кортикостерону, тестостерону і паратгормону. Встановлено повну дисфункцію вісі гіпоталамо-гіпофізарно-тиреоїдної регуляції біологічного організму. Виявлено одночасні зміни секреторної активності кількох функціональних регуляторних осей – гіпофіз-паращитоподібна залоза, гіпофіз-надниркова залоза та гіпофіз-статеві залози. Автори показали первинне гальмування і дезорганізацію морфологічної внутрішньозалозистої організації в початкові проміжки часу після опіку шкіри і деяку спонтанну компенсацію через 7–14 днів післяопікового періоду, що було підтверджено зміною секреторної активності щитоподібної залози та інших важливих ендокринних органів. Введення NaCl є недостатнім з лікувальною метою, і необхідно розробити ефективну патогенетичну схему корекції функціонального стану щитоподібної залози при опіках шкіри.