РАННІ МАРКЕРИ ДІАБЕТИЧНОЇ НЕФРОПАТІЇ У ДІТЕЙ ІЗ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 1 ТИПУ - Ахмедов, Г.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було визначити маркери для своєчасного виявлення діабетичної нефропатії у дітей із цукровим діабетом 1 типу. Обстежено 54 дитини із цукровим діабетом 1 типу (середній вік 13,76±4,5 року, стаж захворювання 5,68±3,7 року). Лабораторно визначали глюкозу крові, глікогемоглобін, сечовину крові, загальний аналіз сечі, кальцій, креатинін, білок, глюкозу у сечі та мікроальбумінурію. Стан нирок та печінки оцінювали за допомогою ультразвукового дослідження черевної порожнини. Результати показали, що у дітей з цукровим діабетом 1 типу виявлено позитивну кореляцію між мікроальбумінурією та тривалістю захворювання (r=+0,383, p=0,036), між рівнем глюкози в сечі та товщиною правої (r=+0,82, p