ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ХВОРИХ ІЗ ПОЗАЛІКАРНЯНОЮ ПНЕВМОНІЄЮ, ЩО ПРОЙШЛИ ВІДКРИТЕ ПОРІВНЯЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Березняков, В.І.; Корж, А.Н.; Павлов, С.Б.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Звягольска, І.М.; Шарлай, Н.М. (Світ медицини та біології, 2022)
У статті представлено загальну характеристику з етіології та патогенезу хворих з позалікарняною пневмонією, які пройшли відкрите порівняльне дослідження у міській лікарні № 25 м. Харкова. Встановлено, що найбільш вірогідними збудниками позалікарняної пневмонії у хворих терапевтичного відділення 25-ї Міської клінічної лікарні міста Харкова є Streptococcus pneumoniae та мікст-культури бактерій зі збільшенням частки Staphylococcus aureus. У сучасних умовах при виборі тактики антимікробної терапії позалікарняної пневмонії необхідно враховувати не лише спектр найімовірніших збудників, а й тенденції формування антибіотикорезистентності провідних етіологічних груп. Абсолютно недоцільним є призначення емпіричної антибактеріальної терапії позалікарняної пневмонії без встановлення точного етіологічного діагнозу.