ВПЛИВ ЕПЛЕРЕНОНУ НА СИРОВАТКОВИЙ РІВЕНЬ СТИМУЛЮЮЧОГО ЧИННИКА ЗРОСТАННЯ, ЩО ЕКСПРЕСУЄТЬСЯ ГЕНОМ 2, У ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Біловол, О.М.; Князькова I.I.; Головачова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Барбашова, В.О.; Молодан, Д.В.; Богун, М.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було вивчити динаміку параметрів діастолічної, функції, вмісту розчинного рецептора стимулюючого чинник зростання, що експресується геном 2 (sST2) і N-термінального фрагмента мозкового натрійуретичного пропептида (NT-proBNP) в крові у пацієнтів з артеріальною гіпертензією при додаванні до антигіпертензивної терапії еплеренону. Встановлено, що у пацієнтів з артеріальною гіпертензією 2 ступеня додавання еплеренону до антигіпертензивної терапії сприяє більш вираженому зниженню артеріального тиску, виміряного пацієнтами при самоконтролі; при добовому моніторингу порівняно з антигіпертензивною терапією. Включення селективного антагоніста мінералокортикоїдних рецепторів альдостерону еплеренону в комплексну терапію хворих на артеріальну гіпертензію 2 ступеня надає виражений позитивний вплив на структурно-геометричні показники міокарда, параметри діастолічної функції лівого шлуночка, а також вміст sST2 і NT-proBNP в сироватці крові поряд з хорошою переносимістю.