БЕЗПЕЧНІСТЬ ТА КЛІНІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ БІЛАСТИНУ У ЛІКУВАННІ АЛЕРГІЧНОГО РИНІТУ У ДІТЕЙ - Богомолов, А.Є.; Зайков, С.В.; Кулик, Л.Г.; Пликанчук, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було оцінити ефективність та безпеку біластину щодо полегшення симптомів у пацієнтів віком 6–12 років з алергічним ринітом. У цьому проспективному, рандомізованому дослідженні прийняли участь 50 пацієнтів віком від 6 до 12 років з вперше встановленим діагнозом алергічного риніту та підтвердженою сенсибілізацією до алергенів побутової або пилкової групи, з них повністю завершили курс лікування протягом 4 тижнів 46 осіб. Пацієнти отримували біластин перорально у дозі 10 мг 1 раз на добу протягом 4 тижнів. До початку прийому середній рівень вираженості очних та назальних симптомів був оцінений за опитувальником Total nasal symptom score протягом 5 днів, з подальшою оцінкою через 7, 14 та 28 днів після початку прийому біластину. Загалом у кінцевій точці моніторингу через 4 тижні зменшення вираженості симптомів становило 49,1 %. У цілому 89,1 % пацієнтів (n=41), які отримували біластин у дозі 10 мг, не мали побічних реакцій під час дослідження. Усі побічні реакції були класифіковані як легкі, а найпоширенішим був головний біль, зареєстрований у 2 (4,3 %) випадках.