ПАТОМОРФОЗ ХВОРОБ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ АЛЕРГІЧНОГО ТА НЕАЛЕРГІЧНОГО ГЕНЕЗУ У ДІТЕЙ УКРАЇНИ В ДИНАМІЦІ 25–РІЧНОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ - Волосовець, О.П.; Крючко, Т.О.; Марушко, Ю.В.; Шадрін, О.Г.; Волосовець, Т.М.; Починок, Т.В.; Чуриліна, А.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження став 25–річний аналіз захворюваності та поширеності хвороб органів травлення алергічного та неалергічного генезу у дітей України для визначення можливості впливу на їх розвиток екологічних факторів. Було використано методи системного підходу, епідеміологічного, кореляційного, кластерного аналізу даних медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України. Проведене дослідження з 1993 року по 2017 рік дозволило виявити, що у дітей України 0–17 років включно спостерігається збільшення на 13,6 % показника поширеності хвороб органів травлення, а також – на 12,1 % захворюваності із суттєвою перевагою виявлення даної патології у дітей, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. З 1994 до 1997 р.р. показник інвалідності внаслідок цієї патології збільшився більш ніж удвічі. Хвороби органів травлення є однією з найпоширеніших захворювань у дітей України. За 25 років відбулися суттєві зміни у їх структурі, що потребує ретельної уваги до вищезгаданого контингенту дітей.