ВИВЧЕННЯ ЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ПАЦІЄНТІВ З ГОСТРИМ ІНФАРКТОМ МІОКАРДА ТА ЇХНІХ БЛИЗЬКИХ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ МАРШРУТУ ПАЦІЄНТА - Голованова, І.А.; Оксак, Г.А.; Філатова, О.В.; Ляхова, Н.О.; Плужнікова, Т.В.; Хорош, М.В.; Філатова, В.Л. (Світ медицини та біології, 2022)
Людині з будь-яким захворюванням важко контролювати свої емоції, важко зрозуміти свої емоційні переживання та керувати своїм емоційним станом. Ігнорується суб’єктивний емоційний стан хворого з діагнозом гострий інфаркт міокарда. Для вивчення емоційного стану авторами розроблена «Карта емоцій маршруту пацієнта з гострим інфарктом міокарда». Ця карта показує палітру негативних емоцій пацієнта та супроводжуючих його родичів на шляху від раптової появи симптомів до прибуття у відділення невідкладної допомоги. Карта показує їх зміну на більш позитивні емоції. На догоспітальному етапі медичний персонал швидкої допомоги повинен пояснити пацієнту та його супутнику, що відбувається на кожному етапі шляху пацієнта. Це позитивно вплине на трансформацію негативних емоцій в позитивні, підвищить когнітивні здібності пацієнта.