ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ГАНГРЕНОЗНОЇ ПІОДЕРМІЇ - Запольський М.E.; Лебедюк М.M.; Свистунов, І.В.; Дудченко, М.О.; Н. Б. Прокоф’єва N.B.; Бачинська, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Гангренозна піодермія це рідкісне запальне захворювання шкіри нез’ясованої етіології, що характеризується нейтрофільною інфільтрацією дерми з деструкцією тканин. Патогенез гангренозної піодермії до кінця не вивчений, різноманітність клінічних форм і труднощі діагностики цього захворювання є основною проблемою для клініцистів. На даний час основним діагностичним критерієм є гістологічне дослідження. Мета нашої роботи – проаналізувати стадійність розвитку патоморфологічних змін у хворих залежно від динаміки клінічних змін. У 21 гістологічному зразку хворих визначені специфічні гістологічні маркери для кожної стадії та клінічної форми. Найбільш значущими були внутрішньосудинні відкладення фібрину з подальшим розвитком фібриноїдного некрозу, характерного для ранніх стадій гангренозної піодермії, утворення гранульом, що містять гігантські клітини сторонніх тіл, характерні для пізніх некротичних стадій захворювання. Важливою гістологічною ознакою вегетативних форм гангренозної підермії були еозинофільні мікроабсцеси.