ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ РЕГІОНАРНИХ КЛАПТІВ ДЛЯ РЕКОНСТРУКЦІЇ ДНА РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ПІСЛЯ ОНКОЛОГІЧНИХ РЕЗЕКЦІЙ - Кравець, О.В.; Шипко, А.Ф.; Буртин, О.В.; Копчак, А.В.; Хлинін, А.В.; В. Г. Гур’янов V.G. (Світ медицини та біології, 2022)
У роботі представлений порівняльний аналіз ефективності застосування різних типів регіонарних клаптів для заміщення поверхневих та глибоких дефектів дна ротової порожнини після онкологічних резекцій. Показано, що застосування шкірно-м’язового клаптя платизми для заміщення поверхневих дефектів дна ротової порожнини збільшує тривалість оперативного втручання, проте достовірно покращує функціональний статус за показниками повноцінності дієти, харчування на людях та якість життя пацієнтів за показниками зовнішнього вигляду, жування та загальної якості життя у порівнянні із застосуванням носо-губного клаптя. Використання шкірно-м’язового клаптя великого грудного м’яза для заміщення глибоких дефектів дна ротової порожнини також збільшує тривалість оперативного втручання, проте достовірно покращує функціональний статус за показниками повноцінності дієти, харчування на людях та якість життя пацієнтів за показниками зовнішнього вигляду, жування, настрою та загальної якості життя у порівнянні із використанням шкірно-м’язового клаптя кивального м’яза.