ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ КВЕРЦЕТИНУ У КОМПЛЕКСНІЙ ГІПОЛІПІДЕМІЧНІЙ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА НЕАЛКОГОЛЬНУ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ ПРИ МЕТАБОЛІЧНОМУ СИНДРОМІ - Кравченко, Л.С.; Аппельханс, О.Л.; Поляков, А.Є.; Борисюк, І.Ю.; Іванова, Я.І.; Нескоромна, Н.В.; Розуменко, М.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Проведено загально клінічні та лабораторно-інструментальні обстеження 86 пацієнтів з метаболічним синдромом і коморбідним захворюванням на неалкогольну жирову хворобу печінки. Після реєстрації вихідних даних, хворих поділили на 2 групи: до базисної терапії 41 пацієнтам із застосуванням розувастатину додавали кверцетин 40 мг 3 рази на день протягом 3 місяців (1 група). Базисну терапію тільки розувастатином проводили у 45 хворих (2 група). Після лікування на 90-у добу у всіх пацієнтів були зареєстровані позитивні зміни в обміні ліпідів. У пацієнтів 2 групи було виявлено зменшення рівня ліпопротеїнів низької щільності на 21,2 % (р˂0,05), підвищення ліпопротеїнів високої щільності на 43,3 % (р˂0,05). Активність печінкових трансаміназ зменшувалась на 15 %, концентрація прозапального інтерлейкіну IL-6 та цитокератину-18 на 10,0 % (р˃0,05). У пацієнтів першої групи рівень ліпопротеїнів низької щільності зменшився на 39,5 % (р˂0,05), вміст тригліцеридів у 2 рази, активність трансаміназ на 30 % (р˂0,05). Рівень ЛПВЩ підвищувався на 72,0 % (р˂0,05). Концентрація інтерлейкінів і цитокератину-18 достовірно зменшилась на 23,0 % (р˂0,05). Встановлено, що коморбідний перебіг неалкогольної жирової хвороби печінки супроводжується зростанням інтенсивності оксидативного стресу, який визначається підвищеним вмістом в крові кінцевих продуктів пероксидного окислення ліпідів – МДА в середньому у 3,8 рази (р˂0,05). Застосування кверцетину у комплексній терапії неалкогольної жирової хвороби печінки сприяє вірогідному зниженню інтенсивності оксидативного стресу, підсиленню активності антиоксидантного захисту (супероксиддисмутази), наслідком чого є істотне зниження процесу апоптозу гепатоцитів (зниження вмісту цитокератину-18 у 1,27 рази).