ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ МІКРОНЕФРОЛІТІАЗУ ТА ОКСИДАНТНОГО СТРЕСУ У ДІТЕЙ - Лембрик, І.С.; Волосянко A.Б.; Цицюра O.O.; Шлімкевич I.В.; Жиляк O.В.; Буяк, П.З.; Стефанишин A.Б. (Світ медицини та біології, 2022)
Оксидантний стрес відіграє провідну роль у генезі обмінної патології нирок у дитячому віці. Мета роботи: дослідити перебіг мікронефролітіазу у дітей, на тлі порушень ліпопероксидації. Обстежено 176 дітей, віком від 1 до 18 років, із мікронефролітіазом, які перебували на амбулаторному та стаціонарному лікуванні в обласній дитячій консультативній поліклініці та нефрологічному відділенні КНП «Івано-Франківська ОДКЛ ІФ ОР» м.Івано-Франківська, впродовж 2016–2019-го років. Найчастіше у дітей верифіковано діагноз оксалатурії (34,1 %) та оксалатно-кальцієвої нефропатії (30,1 %). За статтю дівчатка переважають хлопчиків (75,0 % і 25,0 %, р