ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ У ПАЦІЄНТОК ІЗ РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ТА ЙОГО УСКЛАДНЕННЯМИ - Мехралієв, О.Ш. (Світ медицини та біології, 2022)
Для оцінки ефективності застосування опитувальників якості життя в діагностиці та прогнозуванні перебігу раку молочної залози були використані дані анкетування за допомогою офіційних версій опитувальників EORTC EQ-5D-5L, QLQ-C30115 пацієнток, хворих на рак молочної залози та метастатичними ураженнями лімфовузлів, поділених на дві групи. основну, 45 хворих на метастатичний рак молочної залози з ураженням лімфовузлів та контрольну, 70 пацієнток без уражень лімфатичних вузлів. При оцінці результатів з оцінки самих пацієнтів власного стану здоров’я за візуально-аналоговою шкалою в основній групі результати виявились достовірно вищими (81,8±0,27 бала та 64,5±0,36 бала, відповідно в контрольній та основній групах, р=0,001). Значення доменів «Рольове функціонування» та «Фізичне функціонування», що відображають здатність займатися повсякденними обов’язками, результати також виявилися набагато вищими в контрольній групі, ніж в основній групі (91,9±1,16 та 77,4±1,92, р=0,001;87,9±0,65 і 74,5±1,13, р=0,001, відповідно). Таким чином, дослідження показали виражений негативний вплив ураження метастазами лімфатичних вузлів на психоемоційний та фізичний стан пацієнтів, що обстежуються.