МОЖЛИВОСТІ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ ТА МАГНІТНО-РЕЗОНАНСНОЇ ТОМОГРАФІЇ В ОЦІНЦІ МІСЦЕВОЇ ІНВАЗІЇ РАКУ ЛЕГЕНЬ - Мехтієва, А.Ю. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження стала оцінка діагностичних можливостей комп’ютерної томографії та магнітно-резистивної томографії у визначенні локальної інвазії раку легені у прилеглі органи та тканини грудної клітки. Під наглядом перебувало 320 хворих на рак легені, які перебували на стаціонарному лікуванні з 2010 по 2013 роки. Середній вік хворих становив 52,3±0,3 року (від 35 до 75 років). Усіх пацієнтів обстежили за допомогою комп’ютерної томографії та магнітно-резонансної томографії. Розраховано специфічність, чутливість та точність методів дослідження. Найбільш достовірними ознаками ракової інвазії плеври були такі, як наявність «пухлинно-плевральних» шляхів, а також потовщення плеври на межі контакту з пухлиною більше 3 см (r=0,787 та r=0,705 відповідно). Комп’ютерна томографія характеризувалася високою чутливістю 86,9 % та точністю 76,8 %, але низькою специфічністю (49,0 %). Магнітно-резонансна томографія продемонструвала високу чутливість (75 %), точність (70 %), але досить низьку специфічність (50 %). Згідно з отриманими результатами ми можемо рекомендувати як комп’ютерну томографію, так і магнітно-резонансну томографію для виявлення місцевої ракової інвазії.