ПРОГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ РИЗИКУ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ У ДІТЕЙ З ОБСТРУКТИВНИМ БРОНХІТОМ - Панахова, Т.Т. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було виявити прогностичні критерії формування бронхіальної астми у дітей із обструктивним бронхітом. Матеріалом для роботи послужили дані ретроспективного обстеження 100 дітей з рецидивним обструктивним бронхітом віком від 1 до 7 років (перша група). До другої групи увійшли 89 дітей із діагнозом бронхіальна астма. Всім дітям було проведено комплексне обстеження, що включає копіювання відомостей із медичних карток, опитування батьків, аналіз факторів ризику, оцінку алергологічного анамнезу та дослідження лабораторних показників. Діагностичний тест на абсолютну кількість еозинофілів показав високу специфічність 84,9±4,9 та чутливість 63,6±14,5. Відносна кількість еозинофілів також мала високу чутливість та специфічність: 81,8±5,2 та 84,1±4,0, відповідно. Дослідження імуноглобуліну Е показало абсолютну чутливість 100,0±0,0, специфічність 72,2±7,5. Таким чином, високу прогностичну ефективність у розвитку бронхіальної астми у дітей з обструктивним бронхітом поряд з алергічними захворюваннями батьків, урогенітальними інфекціями та гестозом матері під час вагітності, родовою травмою та асфіксією в неонатальному періоді мають абсолютну та відносну еозинофілію, гіперімуноглобулінемію Е.