КОРЕЛЯЦІЇ ТЕЛЕРЕНТГЕНОГРАФІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЩЕЛЕП ІЗ БАЗАЛЬНИМИ КРАНІАЛЬНИМИ ПОКАЗНИКАМИ В УКРАЇНСЬКИХ ЮНАКІВ І ДІВЧАТ ІЗ РІЗНИМИ ПРОФІЛЯМИ ОБЛИЧЧЯ ЗА SCHWARZ - Прокопенко, О.С.; Беляєв, Е.В.; Кравець, Р.А.; Маринич, Л.І.; Прокопенко, С.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Встановлені особливості кореляцій між ТРГ-показниками верхньої і нижньої щелеп, міжщелепними показниками, які можуть корегуватися під час хірургічного, ортопедичного лікування та ТРГ-показниками черепа, які зазвичай не змінюються під час таких втручань в українських юнаків і дівчат з ортогнатичним прикусом з різними профілями обличчя за Schwarz. В юнаків з першим профілем обличчя (задній профіль) виявлені достовірні зв’язки були переважно прямими середньої сили та сильними, а у дівчат встановлена майже однакова кількість прямих та зворотних зв’язків переважно середньої сили. В юнаків з другим профілем обличчя (прямий профіль) достовірні зв’язки були виключно сильними прямими та сильними зворотними, а у дівчат переважали прямі зв’язки середньої сили. Як у юнаків, так і в дівчат з третім профілем обличчя (передній профіль) встановлені переважно прямі достовірні зв’язки середньої сили.