АНТИХОЛІНЕРГІЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ У СТАРІЮЧИХ ПАЦІЄНТІВ ТА ЙОГО РОЛЬ У РОЗВИТКУ ДЕКОМПЕНСАЦІЇ СЕЧОВОГО МІХУРА - Пустовойт, Г.Л.; Саричев, Л.П.; Савченко, Р.Б.; Саричев, Я.В.; Устенко, Р.Л.; Сухомлин, С.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Антихолінергічне навантаження розглядають як кумулятивний ефект від прийому препаратів з антихолінергічною активністю. У статті наведено дані про роль антихолінергічного навантаження в розвитку декомпенсації сечового міхура у хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози. Обстежено 381 пацієнтів із доброякісною гіперплазією передміхурової залози в стадії субкомпенсації та декомпенсації сечового міхура. Антихолінергічне навантаження у пацієнтів літнього віку може розвиватися як в результаті прийому препаратів з високою потенційною антихолінергічної активністю, так і в результаті тривалого застосування препаратів з низькою потенційною антихолінергічної активністю. Препарати з високою потенційною антихолінергічною активністю зменшують симптоми гіперактивного сечового міхура у пацієнтів з доброякісною гіперплазією передміхурової залози, але антихолінергічне навантаження стає фактором поглиблення декомпенсації сечового міхура, що погіршує результати хірургічного лікування.