АНАЛІЗ ДОСЯЖНОСТІ ГЛОБАЛЬНОЇ ЦІЛІ ЕЛІМІНАЦІЇ РАКУ ШИЙКИ МАТКИ В УКРАЇНІ - Рингач, Н.О.; Курик, О.Г.; Григорчук, С.П.; Думицька, І.В.; Баздирєв, К.В.; Мирвода, С.С.; Баздирєв, В.В. (Світ медицини та біології, 2022)
У статті на основі аналізу епідеміологічної ситуації в Україні здійснено оцінку ймовірності досягнення цілей Глобальної стратегії прискорення ліквідації раку шийки матки. Рак шийки матки є вагомою причиною смерті українських жінок. У 2020 р. 30 % всіх смертей через злоякісні новоутворення жіночих статевих органів, і приблизно кожну п’яту смерть жінок у віці 30–45 років в результаті новоутворень зумовлював рак шийки матки. Компаративний аналіз з розвинутими країнами показав вищу ймовірність померти передчасно та вагоміший внесок захворювання у формування показника Глобального тягаря хвороб у молодому і зрілому віці. Також в Україні спостерігається парадоксальне явище зниження смертності від раку шийки матки з віком. Пандемія COVID-19 віддзеркалилася у зниженні рівня виявлення нових випадків захворювання, зростанні частки виявлених у занедбаній стадії (у 2020 р. – 30,5 %, у 2021 р. – 31,1 % смертей). Висловлено припущення щодо можливого підвищення смертності через несвоєчасні діагностику та лікування раку шийки матки, шо відбувається на тлі високої поширеності ВІЛ–інфекції, та нижчого охоплення вакцинацією проти вірусу папіломи людини, та малоймовірність досягнення Україною цілей 90–70–90 до 2030 року.