ОСОБЛИВОСТІ РОЗЛАДІВ ПСИХІКИ ТА ПОВЕДІНКИ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В МИРНИЙ ЧАС ТА ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД ТА ЇХ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ - Середа I.К.; Лопін, Є.Б.; Швець, А.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Було проведено ретроспективний аналіз статистичних даних рівня, структури, динаміки загальної, госпіталізованої захворюваності на психічні розлади у військовослужбовців ЗС України та звільнень за станом здоров’я за даними багаторічного спостереження (2008–2017 рр.) та порівняння показників періоду 2008–2013 рр. з 2014–2017 рр. за даними офіційної галузевої статистичної звітності. Виявили, що в структурі загальної захворюваності військовослужбовців ЗС України за V класом за період 2014–2017 рр. відбувся перерозподіл у всіх категорій військовослужбовців у порівнянні з 2008–2013 рр. (у офіцерів та військовослужбовців за контрактом загальна захворюваність достовірно зменшилась). Встановили, що починаючи з 2014 р. показники звільнень за станом здоров’я за V класом хвороб у офіцерів мала тенденцію до збільшення з максимальними показниками у 2015 р. (у порівнянні з 2013 р. у 7 разів) та військовослужбовців за контрактом у 2016 р. (у порівнянні з 2013 р. у 5,3 рази) з подальшим зниженням. Виявлені особливості порушень ментального здоров’я у військовослужбовців та їх наслідки за даними багаторічного спостереження є пріоритетними для розроблення та запровадження дієвої системи медико-психологічної допомоги в силах оборони, адаптованої до стандартів НАТО.