ЕЛЕКТРОМІОГРАФІЧНА ОЦІНКА ЖУВАЛЬНИХ М’ЯЗІВ У ПАЦІЄНТІВ З ОДНОБІЧНИМ ПЕРЕХРЕСНИМ ПРИКУСОМ ТА БІЧНИМ ЗМІЩЕННЯМ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ - Смаглюк, Л.В.; Чухрай, Н.Л.; Лещук, С.Є. (Світ медицини та біології, 2022)
Електроміографія жувальних м’язів є інформативним і сучасним методом діагностики в стоматології та в ортодонтії зокрема. Односторонній перехресний прикус пов’язаний з асиметричною діяльністю жувальних м’язів. Електроміографія жувальних м’язів проведена 20 пацієнтам з одностороннім перехресним прикусом зі зміщенням нижньої щелепи в праву (9 пацієнтів) і ліву (11 пацієнтів) сторони у період постійного прикусу. Результатом електроміографії було графічне зображення та цифрова характеристика біоелектричної активності скроневих і жувальних м’язів. Виявлено зв’язок між одностороннім перехресним прикусом, циклом жування та відхиленням електроміографійної активності. Встановлено зниження жувальної активності на стороні перехресного прикусу та збільшення показників електроміографійної активності на протилежній стороні.