РОЛЬ ЕНДОКРИННИХ ФАКТОРІВ ТА БІЛКІВ ТЕПЛОВОГО ШОКУ (HSP60 ТА GROEL) У ПРОГНОЗУВАННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ КЛІМАКТЕРИЧНОГО СИНДРОМУ - Сокол, І.В.; Берестовий, В.О.; Мартич, А.М.; Мартинова, Л.І.; Громова, О.Л.; Говсєєв, Д.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Науково-дослідна робота проводилася при обстеженні та лікуванні 158 пацієнток з клімактеричним синдромом. Пацієнтки були розподілені на 2 групи: до 1 групи увійшло 80 пацієнток, які отримували менопаузальну гормональну терапію; до 2 групи увійшло 78 жінок, яким не проводилось лікування. Всім пацієнткам з двох груп проведено визначення рівнів: антимюлерового гормону, фолікулостимулюючого гормону, лютеїнізуючого гормону, тиреотропного гормону. Додатково проводилось дослідження рівня антитіл (IgG) до людського білку теплового шоку 60 (HSP60) та його бактеріального гомолога (GroEl). В результаті проведеного багатофакторного аналізу виявлено зниження (р=0,012) ризику не досягнення ефекту лікування за симптомами естроген-дефіцитного стану для пролікованих пацієнток, ВШ=0,29 (95 % ДІ 0,11¬–0,76) у порівнянні із групою не пролікованих пацієнток (при стандартизації за рівнем антимюлерового гормону). Виявлено вищий (р=0,017) ризик не досягнення ефекту лікування за симптомами естроген-дефіцитного стану при більш високому рівні антимюлерового гормону, ВШ=6,1 (95 % ДІ 1,4–27) на кожний 1 нг/мл. Показники HSP60 та GroEl, не впливають на ефективність лікування клінічних проявів дефіциту естрогенів.