БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ З КАРІЄСОМ ТА ГІНГІВІТОМ НА ТЛІ НАДМІРНОЇ МАСИ ТІЛА - Цушко, І.О.; Дєньга, А.Е.; Шнайдер, С.А.; Горохівський, В.Н.; Рожко, П.Д.; Рожко, К.П.; Лисенко, Т.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідження присвячене вивченню біохімічний показників ротової рідини діти віком 15–18 років з основними стоматологічними захворюваннями на тлі надмірної маси тіла. У клінічних обстеженнях брало участь 88 дітей віком від 15 до 18 років, які були розподілені на 3 групи (основна група – 48 дітей з основними стоматологічними захворюваннями та надмірною масою тіла, група порівняння – 20 дітей з основними стоматологічними зазворюваннями та соматично здорові, та група контролю – 20 дітей, які були стоматологічно і соматично здорові). У дітей вивчали біохімічні показники ротової рідини. Проведені дослідження показали, що у всіх дітей з основними стоматологічними захворюваннями спостерігалося зниження місцевої неспецифічної резистентності, послаблення антиоксидантного захисту, посилення запальних процесів, дисбіотичний зсув, порушення функціональних реакцій в порожнині рота