ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОНЕЙРОМІОГРАФІЇ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ДІАГНОСТИЧНИХ ПІДХОДІВ ПРИ ХВОРОБІ ПАРКІНСОНА - Шкодіна, А.Д.; Таряник, К.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Хвороба Паркінсона характеризується розвитком моторних симптомів, зокрема брадикінезії, м’язової ригідності та тремору, а також немоторних симптомів, зокрема порушень сну, настрою, серцево-судинної та травної системи і сенсорні розлади. Моторні та сенсорні симптоми зазвичай при хворобі Паркінсона аналізуються за клінічними шкалами з суб’єктивними оцінками. Тому необхідний розвиток нових технік та оптимізація об’єктивних методик у клінічній практиці. Нами проведено крос-секційне аналітичне дослідження на базі центру хвороби Паркінсона та інших нейродегенеративних захворювань при Полтавському державному медичному університеті у період 2020–2021 рр. Нами виконано факторний аналіз електронейроміографічних показників. Було визначено показники, які характеризують тремор та тяжкість карпального і кубітального тунельних синдромів у пацієнтів з хворобою Паркінсона. Так використання факторних навантажень, встановлених за результатами нашого дослідження, дозволяють оптимізувати діагностичні підходи до периферичних уражень при хворобі Паркінсона та розрахувати тяжкість тунельних нейропатій і вираженість тремору.