РОЛЬ СУЛЬФІДНОГО АНІОНУ У РОЗВИТКУ ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ ПЕЧІНКИ ЗА УМОВ ХРОНІЧНОГО АЛКОГОЛЬНОГО ГЕПАТИТУ - Микитенко, А.О.; Акімов, О.Є.; Єрошенко, Г.А.; Непорада, К.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Патогенез алкогольного гепатиту багатофакторний і є кінцевим результатом складної взаємодії метаболізму етанолу, запалення та імунологічних реакцій. Молекулярні механізми H2S у алкогольному гепатиті не достатньо вивчені, а його захисна роль не доведена. Експерименти виконані на 30 білих статевозрілих безпородних щурах-самцях, вагою 180–220 г. Тварини були розділені на 2 групи: І – контрольна (n=6); ІІ група – тварини, яким моделювали алкогольний гепатит. В гомогенаті печінки щурів визначали активність супероксиддисмутази та каталази, концентрацію малонового диальдегіду, окисно-модифікованих білків та сульфід-аніону, продукцію супероксид-аніону. Зниження концентрації сульфідного аніону на тлі збільшення активності супероксиддисмутази та наявність між ними обернено-пропорційного сильного кореляційного зв’язку свідчить про вплив алкоголю на тіоредоксинову систему, а саме на збільшення експресії білку, що взаємодіє з тіоредоксином стимулюючи реакцію останнього із активними формами кисню. Хронічна алкогольна інтоксикація призводить до розвитку оксидативного стресу в печінці щурів внаслідок збільшення продукції активних форм кисню. Зниження концентрації сульфідного аніону на 28 добу експерименту пов’язано із його використанням в якості антиоксиданта.