МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СТРОМАЛЬНОГО КОМПОНЕНТА ПЕЧІНКИ ПРИ ВВЕДЕННІ В РАЦІОН ХАРЧОВИХ ДОБАВОК В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Мустафіна, Г.М.; Старченко, І.І.; Кока, В.М.; Филенко, Б.М.; Ройко, Н.В.; Черняк, В.В.; Прилуцький, О.К. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою цього дослідження було вивчення в експерименті морфологічних особливостей структурної організації перипортальної сполучної тканини печінки білих щурів після введення в харчовий раціон комплексу харчових добавок (глютамату натрію, нітриту натрію, понсо 4R) впродовж 8 тижнів. Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах обох статей, масою 204±0,67г. Експериментальним тваринам додатково вводили до раціону комбінацію харчових добавок – глутамат натрію, Понсо R-4, нітрат натрію протягом 1 і 8 тижнів. Вивчення стромального компонента печінки проводили на традиційних гістологічних препаратах. Для диференціації імунокомпетентних клітин сполучнотканинних структур проводили імуногістохімічні реакції з атитілами до CD68 і CD3. Встановлено, що додавання до стандартного раціону лабораторних тварин комплексу харчових добавок (глютамату натрію, нітриту натрію, понсо 4R) протягом 8 тижнів призводить до надмірного розвитку в печінці сполучної тканини та зміни відносної кількості CD3+ та CD68+ клітинних елементів.