МОРФОЛОГІЧНІ ПОРУШЕННЯ ПАРЕНХІМИ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ У ЩУРІВ НА ТРЕТЮ ДОБУ ПІСЛЯ ТЕРМІЧНОГО ОПІКУ ШКІРИ - Тірон, О.І.; Дзигал, О.Ф.; Онуфриенко, О.В.; Комлевой, О.М.; Шаповалов, В.Ю.; Яцина, О.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було дослідити гістологічні та ультраструктурні зміни щитоподібної залози піддослідних тварин через 3 доби після термічної травми шкіри при введенні фізіологічного 0,9 % розчину NaCl. Через три доби після експериментального термічного ураження шкіри тварин при введенні фізіологічного 0,9 % розчину NaCl на мікроскопічному рівні виявлено внутрішньотиреоїдні гемодинамічні зміни, зміни структури стромального компонента та деструктивні процеси в морфо-функціональній одиниці щитовидної залози – фолікулі. Капсула та строма щитовидної залози протягом цього періоду досліджень характеризувались набряком колагенових волокон та вогнищевою лейкоцитарною інфільтрацією з переважанням сегментоядерних нейтрофілів. Порушення гемодинаміки щитовидної залози проявлялося артеріальним і венозним повнокрів’ям, стазом в артеріальних судинах органу та складових мікроциркуляторного русла. Фолікулярні клітини містили невелике ядро з неглибокими каріолемними інвагінаціями, маргінально розташований гетерохроматин і невеликі його грудочки, розсіяні по каріоплазмі. Для гемокапілярів щитовидної залози характерно набухання як компонентів базальної мембрани, так і ендотеліального шару, а також стаз просвіту. Ендотеліоцити містили ядра з гетерохроматиновою периферичною локалізацією. На третю добу після опіку шкіри при введенні фізіологічного 0,9 % розчину NaCl відбуваються певні зміни в структурі судинного компонента залози, її строми та паренхіми на мікроскопічному та субмікроскопічному рівнях, які можуть призвести до порушення секреторного циклу фолікулярних клітин і, як наслідок, до порушення синтезу і секреції тиреоїдних гормонів. Виявлені патоморфологічні інтратиреоїдні порушення вказують на можливу зворотність цих мікрозмін, що є важливим з точки зору фармакотерапії такого контингенту пацієнтів.