УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ ПІНЕАЛОЦИТІВ ЕПІФІЗА ЗА УМОВ ДІЇ МЕТИЛЕНОВОГО СИНЬОГО У ЩУРІВ РІЗНОГО ВІКУ - Чумаченко, О.Ю.; Черно, В.С.; Яблонська, Т.М. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було вивчення ультраструктурних змін пінеальних клітин епіфіза в нормі та за умов тривалого впливу метиленового синього. У 14-добових інтактних щурів епіфіз представлений як сформований орган. З віком у 45- і 90-добових тварин ультраструктурний стан цитоплазми і ядра пінеалоцитів відповідав підвищеній активності, однак менш виражено, ніж у 14-добових тварин. За умов дії метиленового синього в епіфізі 14-, 45-добових щурів відмічались структурні ознаки слабо вираженого посилення функції світлих і темних пінеалоцитів. У 90-добових тварин при дії метиленового синього в епіфізі поряд з посиленням функції світлих пінеальних клітин, в темних відмічались ознаки нормалізації структури і функції, що очевидно пов’язано з включенням адаптаційно-пристосувальних механізмів до дії метиленової сині. Отримані результати відкривають перспективу подальшого вивчення закономірностей структурно-функціональних змін залоз внутрішньої секреції в умовах дії нітратної інтоксикації та представляють підґрунтя для розробки ефективних заходів корекції уражень ендокринної системи, що виникають у людей у результаті професійної діяльності.