ІМУНОГІСТОХІМІЧНЕ ВИЯВЛЕННЯ НЕЙРОФІЛАМЕНТІВ У СІДНИЧНОМУ НЕРВІ, ЩО РЕГЕНЕРУЄ ПІСЛЯ НЕЙРОТОМІЇ ТА ХІРУРГІЧНОГО УШИВАННЯ - Ящишин, З.М.; Зябліцев, С.В.; Заяць, Л.М. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було визначити експресію нейрофіламентів у сідничному нерві, який регенерує після нейротомії та хірургічного ушивання, та порівняння ефекту лазерного опромінення різного спектру. Експеримент проведено на 20 лабораторних щурах лінії Wistar (200–250 г) з пересіченням лівого сідничного нерва та ушиванням епіневральним швом кінець в кінець через 30 хвилин після нейротомії. Через 90 днів було проведено імуногістохімічне дослідження з використанням моноклональних анти-нейрофіламентних антитіл (клон 2F11; Thermo Fisher Scientific; США). У контрольній групі (без застосування лазера) основним типом регенерованого нервового волокна було міелінізоване волокно малого діаметра (2–3 мкм), кількість і щільність мієлінової оболонки аксонів були низькими, а розростання сполучної тканини – високим. Експресія NEFL виражена слабо (до 25 % нейронів) або відсутня. Застосування лазерного опромінення зеленого спектру (560 та 520 нм) дозволило суттєво збільшити рівень експресії нейрофіламентів, а застосування опромінення синього спектру (450–480 нм) – відновити структуру сідничного нерва.