ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СТАНУ КРАЮ КРУГОВОЇ РЕЗЕКЦІЇ ПРИ ЛАПАРАСКОПІЧНІЙ І ВІДКРИТІЙ ТОТАЛЬНІЙ МЕЗОРЕКТАЛЬНІЙ ЕКСЦИЗІЇ - Азімов, Е.Г. (Світ медицини та біології, 2022)
Дослідницька робота проводилася при обстеженні та лікуванні 103 хворих з діагнозом рак прямої кишки. Пацієнти були розділені на 2 напівгрупи: 47 хворим виконано тотальну мезоректальну ексцизію лапароскопічним шляхом. Тотальне мезоректальне висічення відкритим способом виконано 56 хворим. У ході дослідження застосовували МРТ малого тазу, КТ органів грудної та черевної порожнини, колоноскопію, визначення онкомаркерів у крові та інші методи дослідження. Такі фактори, як розмір пухлини, глибина інвазії, метастатична ураження мезоректальних лімфатичних вузлів, пухлинні емболи, пухлинні відкладення, відстань від ануса, фаза пухлинного процесу та якість тотальної мезоректальної ексцизії надають статистично точний вплив на статус циркулярного краю резекції при патогістологічному дослідженні, проведено експертизу препарату. Циркулярний край резекції був позитивним при утвореннях Т3/Т4 у 66,7 % випадків, у хворих з метастатичним ураженням лімфатичних вузлів у 57,1 % випадків, при пухлинах III фази у 57,1 % випадків, при великих пухлинах понад 4см у 50 % випадків. У цих хворих відмічено 33,3 % місцевих рецидивів (p