ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК УЛЬТРАСОНОГРАФІЧНИХ КРИТЕРІЇВ, КЛІНІЧНИХ ПРОЯВІВ ТА ПАРАМЕТРІВ ЯКОСТІ ЖИТТЯ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ВАРИКОЗНОЮ ХВОРОБОЮ НИЖНІХ КІНЦІВОК - Атаманюк, О.Ю.; Скрипко, В.Д.; Атаманюк, В.М.; Библюк, Ю.Й. (Світ медицини та біології, 2022)
Порівняння ефективності сучасних методів лікування варикозної хвороби нижніх кінцівок, вимагає точного документування клінічної, анатомічної та функціональної ситуації у кожного пацієнта з використанням стандартизованих та перевірених методів. У процесі дослідження проаналізовано взаємозв’язок діаметру великої підшкірної вени визначеного на рівні сафено-феморального зчленування, 3 см дистальніше та на середині стегна, з тривалістю рефлюксу, вираженістю клінічних проявів за класифікацією CEAP, шкалою важкості перебігу варикозної хвороби VCSS та оцінкою якості життя за допомогою опитувальника AVVQ. За результатами проведеного дослідження, встановлено важливість визначення показників діаметру та рефлюксу великої підшкірної вени на рівні сафено-феморального зчленування, оскільки спостерігається статистично значуща відмінність з середнім рівнем кореляції між даними показниками та зонами обстеження передбачених консенсусними документами. З’ясовано що, зі зростанням діаметра вени, діагностується тяжчий клінічний клас та прояви захворювання. Встановлено зв’язок між показниками важкості перебігу варикозної хвороби нижніх кінцівок за шкалою VCSS та оцінкою якості життя за допомогою опитувальника AVVQ.