ДИСЛІПІДЕМІЯ У ХВОРИХ НА РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ ЗАЛЕЖНО ВІД КОМОРБІДНОЇ ПАТОЛОГІЇ ТА ГЕНЕТИЧНИХ ПРЕДИКТОРІВ - Букач, О.П.; Буздуган, І.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було вивчити динаміку ліпідного спектру крові під впливом лікування залежно від коморбідної патології та поліморфізму гена Т-786С ендотеліальної оксиду азоту синтази у хворих на ревматоїдний артрит.У роботі обстежено та проліковано 110 хворих на ревматоїдний артрит та 20 практично здорових осіб. При дослідженні концентрація холестерол ліпопротеїдів високої щільності знижувалась у пацієнтів із ревматоїдним артритом – на 22,3 %, ревматоїдним артритом, артеріальною гіпертензією – на 29,27 %, ревматоїдним артритом, артеріальною гіпертензією, абдомінальним ожирінням – на 33,61 %, ревматоїдним артритом, артеріальною гіпертензією, абдомінальним ожирінням, цукровим діабетом типу 2 – на 44,55 %. Підвищення вмісту загального холестеролу, холестерол ліпопротеїдів низької щільності та тригліцеролів залежно від поліморфізму гена виявляється відповідно у 87,5 %, 62,5 %, 100 % хворих СС-генотипом, у 56,52 %, 47,83 %, 78,26 % хворих ТС-генотипом, у 56,52 %, 37,93 % та 75,86 % хворих ТТ-генотипом. Запропоновано комплексне лікування ревматоїдного артриту з коморбідною патологією шляхом додаванням до базисної терапії телмісартану, розувастатину і L-аргініну.