ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ СУЧАСНИХ ЗАСОБІВ КОРЕКЦІЇ ГІПЕРХОЛЕСТЕРИНЕМІЇ - Гаджиєва, Я.Г. (Світ медицини та біології, 2022)
Гіперхолестеринемія є одним з найбільш поширених патологічних станів організму та відіграє особливо важливу роль у розвитку серцево-судинних захворювань, артеріальної гіпертензії, цукрового діабету 2 типу та ін. Усього було проаналізовано 846 амбулаторних карт. Статини було призначено 582 хворим: аторвастатин – 283 хворим, розувастатин – 261 хворому, інші статини – 38. Контрольну групу склали 234 аналогічних хворих з неконтрольованою артеріальною гіпертензією. У групі хворих, що повністю дотримуються запропонованих заходів (на фоні прийому 40 мг аторвастатину), артеріальний тиск систоли достовірно знизився з 208,5±3.7 до 124,4±6.6 мм рт.ст., діастолічний від 153,6±72 до 81,7±5,8 мм рт.ст., ХС від 10,2±1,2 до 5,3±0,6 ммоль/л. Аналогічна картина спостерігалася і на тлі розувастатину: артеріальний тиск систоли знизився з 226,3±9,8 до 138,6±7,8 мм рт.ст., діастолічний артеріальний тиск з 164,7±7,3 до 80,5± 5,6 мм рт.ст., холестерин з 9,6±1,0 до 4,7±0,5 ммоль/л. У групі пацієнтів, які частково або не дотримувалися рекомендованих заходів (дієта та фізична активність), лише проміжні вимірювання показали незначне зниження систолічного артеріального тиску, діастолічного артеріального тиску та холестерину (на тлі одночасного прийому антигіпертензивних препаратів зі статинами). Потім показники, що вимірювалися, повернулися до вихідного високого рівня.