КЛІНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ВИБІЛЮВАЧІВ РІЗНИХ ГРУП У ПОРОЖНИНІ РОТА У РІЗНІ ТЕРМІНИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ЛІКУВАННЯ - Дворник, А.В.; Дворник, В.М.; Водоріз, Я.Ю.; Скрипников, П.М.; Ткаченко, І.М. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження стало вивчення клінічних змін у ротовій порожнині після застосування вибілюючих систем різного складу. Було обстежено 65 пацієнтів. Весь контингент обстежуваних знаходився у діапазоні від 20 до 40 років, всі були без вираженої стоматологічної та соматичної патології. У цьому клінічному дослідженні оцінювали ефективність і побічні ефекти двох продуктів для відбілювання зубів. В результаті проведених досліджень встановлена різниця клінічних показників при вибілюванні обраними гелями по мікроелементному складу ротової рідини, з достовірною різницею за показниками кальцію та натрію в ротовій рідині. Засоби для відбілювання зубів викликають чутливість зубів, особливо з використанням пероксиду карбаміду, що проявляється змінами в’язкості та pH ротової рідин, змінами із сторони мікроелементного складу ротової рідини за показниками іонів кальцію та натрію. Щоб уникнути негативних наслідків, процедуру відбілювання необхідно завершувати ремінералізуючою терапією в залежності від застосованого вибілюючого агента.