ОЦІНКА ПРОДУКЦІЇ ЦИТОКІНІВ У ПАЦІЄНТОК З БЕЗПЛІДДЯМ НА ЕТАПІ ПІДГОТОВКИ ДО ЕКСТРАКОРПОРАЛЬНОГО ЗАПЛІДНЕННЯ - Ісмайлова, М.К. (Світ медицини та біології, 2022)
Вивчення ролі імунної системи у здійсненні репродуктивної функції людини є одним із актуальних напрямків сучасної біології та медицини. Мета роботи: оцінити продукцію цитокінів у пацієнток із безпліддям на етапі підготовки до екстракорпорального запліднення. У дослідженні взяли участь 40 жінок з безпліддям (основна група), які звернулися до клініки для проведення процедури ЕКЗ та 20 практично здорових жінок з фізіологічним менструальним циклом (контрольна група). Концентрацію цитокінів (IL-2, TNFα та IFNγ) у сироватках крові жінок досліджуваних груп визначали імуноферментним методом за допомогою комерційних наборів BioSOURCE (Бельгія) відповідно до протоколів, що додаються. Аналіз динаміки зміни IFNγ виявив, що його середній рівень в основній групі становив 7,07±1,01 пг/що у 1,8 рази вище, ніж у контролі (р=0,01). Встановлено, що у жінок з безпліддям рівень TNF-α склав 32,82±9,14 пг/мл, що у 6,7 разу вище, ніж у контрольній групі (р=0,003). Було проведено оцінку продукції цитокінів у пацієнток із безпліддям на етапі підготовки до ЕКЗ. У пацієнток основної групи виявлено достовірне підвищення концентрації всіх вивчених цитокінів периферичної крові. Виявлені зміни цитокінового профілю у пацієнток із безпліддям можуть бути причиною невдач при проведенні ЕКЗ. Значна перевага у сироватці крові вагітних прозапальних цитокінів є несприятливою прогностичною ознакою. Подальші дослідження продукції цитокінів відкривають перспективи для обґрунтування нових підходів до прогнозу та підвищення ефективності допоміжних репродуктивних технологій.