РОЛЬ АНТИТІЛ ДО РЕЦЕПТОРІВ АЦЕТИЛХОЛІНУ, М’ЯЗОВО-СПЕЦИФІЧНОЇ ТИРОЗИН-КІНАЗИ, ТИТИНУ ТА SOX1 У ПРОГНОЗУВАННІ ТЯЖКОГО ПЕРЕБІГУ МІАСТЕНІЇ - Кальбус, О.І.; Нефьодов, О.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Обстежено 182 хворих на міастенію у віці від 18 до 83 років. Ступінь тяжкості міастенії оцінювали кількісно за шкалою Quantitative Myasthenia Gravis. Проводили імунологічне обстеження з визначенням наявності та титру антитіл до рецепторів ацетил-холіну, м’язово-специфічної тирозин-кінази, а також визначали наявність антитіл до титину та SOX1. Антитіла до рецепторів ацетилхоліну виявлено у 124 (68.1 %) хворих, в т.ч. у 108 (73.5 %) – з генералізованою та у 16 (45.7 %) – з очною формою. Антитіла до м’язово-специфічної тирозин-кінази виявлено у 16 (10.9 %) хворих з генералізованою міастенією. Антитіла до титину виявлено у 53 (29.1 %) осіб з генералізованою міастенією. Антитіла до SOX1 діагностовано у 10 (6.8 %) обстежених з генералізованою формою. Здатність зазначених імунологічних маркерів прогнозувати розвиток тяжкого перебігу міастенії оцінювали за ROC-аналізом. Встановлено, що титр антитіл до ацетилхоліну може бути використаний для прогнозу тяжкого перебігу міастенії. При рівні титру антитіл до ацетилхоліну вище 6.9 нмоль/л, відношення шансів тяжкого перебігу захворювання у хворих на міастенію порівняно з хворими, що мають нижчий рівень рівень титру цих антитіл складає 22.35 (95,0 % ДІ 6,98–71,56), р