КЛІНІКО-ІНСТРУМЕНТАЛЬНИЙ ПРОФІЛЬ ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ІІ СТАДІЇ ТА ЧАСТУ ЕКСТРАСИСТОЛІЮ ВІДПОВІДНО ДО РІВНЯ ЦИСТАТИНУ С - Кузьмінова, Н.В.; Іванкова, А.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Іванова, Є.І.; Кульчицька, О.М.; Шкарівський, Ю.Л. (Світ медицини та біології, 2022)
Обстежено 156 хворих на есенціальну артеріальну гіпертензію ІІ стадії, 124 з них мали часту симптомну екстрасистолію (74 – суправентрикулярний варіант і 50 – шлуночковий варіант), 32 пацієнти не мали аритмій і склали групу порівняння. До групи контролю увійшли 30 практично здорових нормотензивних осіб. Усім хворим проведено повне клініко-лабораторне та антропометричне обстеження, вимір артеріального тиску, добове моніторування артеріального тиску, добове моніторування електрокардіограми, ехокардіографія та визначення рівня цистатину С сироватки крові. Найбільшу інформативність в прогнозуванні рівня цистатину С сироватки в пацієнтів з гіпертонічною хворобою показали величина швидкості клубочкової фільтрації і наявності парних шлуночкових екстрасистол (ВШ 5,32 і 3,22 відповідно, p