ФІЗИЧНІ ТА ПСИХОЕМОЦІОНАЛЬНІ РОЗЛАДИ У ЖІНОК НА ФОНІ ПОСЛЯПОЛОГОВИХ УСКЛАДНЕНЬ - Курбанова, Д.Ф.; Султанова, С.Г.; Гаджиєва, Ф.Р. (Світ медицини та біології, 2022)
За рівнем поширеності одне з лідируючих місць у структурі гінекологічної захворюваності займають післяпологові ускладнення. Метою дослідження було вивчення якості життя у жінок з ранніми післяпологовими ускладненнями. 150 породіль були розділені на дві групи: основна – породіллі з пуерперальними ускладненнями (n=100) у віці 29,9±0,64 років, група порівняння – породіллі з фізіологічним перебігом післяпологового періоду (n=50) у віці 30,3± 0,86 років (р=0,679). У породіль був вивчений анамнез та отримані дані щодо опитувальника якості життя SF-36. Було виявлено суттєве зниження значень за шкалою «Фізичне функціонування» в основній групі порівняно з контрольною групою (63,3±0,80 та 82,3±0,86, відповідно; р=0,0001), а також статистично значуще зниження показників за шкалою «Психічне здоров’я» (MH) в основній групі – 69,6±0,64, проти 77,8±1,03 у групі контролю (р=0,0001). Отже, у породіль із ранніми післяпологовими ускладненнями відзначається зниження якості життя: обмеження у виконанні фізичних навантажень та виражене погіршення психоемоційного стану.