КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНІ ТА ІМУНОГІСТОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕРМОЇДНИХ КІСТ ШИЇ - Резвіна, К.Ю.; Ткаченко, П.І.; Білоконь, С.О.; Лохматова, Н.М.; Доленко, О.Б.; Попело, Ю.В.; Коротич, Н.М. (Світ медицини та біології, 2022)
У статті наведені особливості клінічного перебігу у 27 пацієнтів, морфологічних та імуногістохімічних характеристик їх 20 біоптатів епідермоїдних кіст шиї. Визначена діагностична інформативність методу імуногістохімічного дослідження при вивченні імунокомпетентності різних прошарків оболонки кісти. Встановлено, що кількість імунокомпетентних клітин в епітеліальному, субепітеліальному і сполучнотканинному шарах різниться і прослідковуються певні закономірності їх розташування та перерозподілу. На підставі порівняльного аналізу отриманих даних констатовано, що в цій ділянці шиї можливе розташування кістозних утворень різних за походженням нозологічних форм. Схожість клінічної картини та однозначність деяких результатів рутинних, додаткових методів обстеження доволі часто призводить до діагностичних помилок, роблячи питання їх диференціації вкрай актуальним як для науковців, так і для практикуючих хірургів-стоматологів.