АНАЛІЗ КЛІНІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ РУБЦЕВОЗМІНЕНОЇ ТКАНИНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЦИРКАДНОГО РИТМУ ПАЦІЄНТА - Скікевич, М.Г.; Торопов, О.А.; Волошина, Л.І.; Яценко, П.І.; Стебловський, Д.В.; Бойко, І.В.; Аветіков, Д.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Загоєння ран це складний і динамічний процес. Він складається з фаз, які тісно пов’язані між собою. На формування післяопераційного рубця впливають: топографія хірургічного поля, тривалість запального процесу, спосіб оперативного втручання, час оперативного втручання та хронотип пацієнта. У 1970 році шведський психолог Оскар Оквіст розпочав наукове вивчення хронотипів. За його словами, термін «хронотип» використовується для визначення індивідуальних особливостей циркадного ритму людини. Біологічні ритми відіграють важливу роль в адаптації та виживанні в навколишньому середовищі. За даними попередніх досліджень, біологічний ритм впливає не тільки на психічний стан, а також на репаративні функції під час загоєння ран та реабілітації в післяопераційний період.