ОСОБЛИВОСТІ МІКРОБІОТИ ПАРОДОНТАЛЬНИХ КИШЕНЬ ПРИ ГОСТРОМУ ПЕРЕБІГУ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ - Случевська, О.О.; Павленко, О.В.; Мочалов, Ю.О.; Кривцова, М.В.; Царик, В.В.; Карбованець, О.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Запальні та запально-дистрофічні захворювання пародонту залишаються актуальними проблемами для сучасної стоматології. Ролі мікроорганізмів порожнини рота в розвитку пародонтопатій залишаються нез’ясованими. Було проведено дослідження вмісту пародонтальних кишень у 20 пацієнтів (10 – виконано полімеразно-ланцюгові реакції та 10 – застосовано бактеріологічний метод). У 6 з 10 пацієнтів було виявлено пародонтопатогени в клінічно значимих концентраціях. В 4 випадках були встановлені бактеріальні комплекси у складі 5 мікроорганізмів в 2 основних комбінаціях – P. gingivalis, P. intermedia, T. forsythensis (B. forsythus), T. denticola з C. albicans та P. gingivalis, P. intermedia, T. forsythensis (B. forsythus), T. denticola з A. actinomycetemcomitans. Не було випадків одночасного виявлення C. albicans та A. actinomycetemcomitans. В 7 з 10 випадків в пародонтальних кишенях виявлялася гноєрідна аеробна та факультативно анаеробна мікрофлора в клінічно значимих концентраціях.