ПАТОГЕНЕТИЧНА РОЛЬ ВЕГЕТАТИВНОЇ СИСТЕМИ ПРИ ФОРМУВАННІ ХРОНІЧНОЇ ІШЕМІЇ МОЗКУ, ПОРУШЕНЬ ЦЕРЕБРАЛЬНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ ТА АВТОНОМНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ - Стоянов O.M.; Вастьянов, Р.С.; Миронов O.O.; Калашников, В.Й.; Бабієнко, В.В.; Грузевський O.A.; Турчин M.I. (Світ медицини та біології, 2022)
Вегетативній системі притаманна провідна патофізіологічна роль у розвитку більшості патологічних синдромів. Її порушення відіграють важливу роль у формуванні та клінічному прояві цереброваскулярних порушень. Метою даного дослідження є оцінка стану вегетативної системи, церебральної гемодинаміки та цереброваскулярної реактивності у хворих на хронічну ішемію головного мозку в стадіях компенсації та субкомпенсації. 81 пацієнт із хронічною ішемією мозку був пролікований та інтенсивно обстежений з метою зосередження уваги на оцінці вегетативних дисфункцій та визначенні їх клінічної вираженості. Цефалалгія була провідним синдромом у пацієнтів з хронічною ішемією головного мозку. У всіх обстежених зареєстровані вегетативні дисфункції. Реєстрація симпатичних викликаних потенціалів шкіри виявила погіршення прояву патологічних ішемічних процесів у центральній нервовій системі, збільшення їх латентних періодів та зменшення їх амплітуди, що вказувало на дисфункцію лімбіко-ретикулярного комплексу, виснаження ерготропних процесів, регуляції функцій системи та вегетативної працездатності. Дані ультразвукового дослідження підтверджують, що дисфункція вегетативної системи та вазомоторних центрів є провідним механізмом виникнення і прогресування ішемії головного мозку, що призвело до порушення тонусу і реактивності судин головного мозку, накопичення нейровазоактивних речовин та спричиняє перебудову метаболічного контуру ауторегуляції. зміну гомеостатичного діапазону. Отримані дані повинні сприяти оптимізації лікування хронічної ішемії головного мозку з урахуванням індивідуальних особливостей вегетативної системи пацієнтів та реактивності їх мозкового кровотоку.