РЕНТГЕНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСПЛАСТИЧНОГО СТЕГНОВОГО СУГЛОБУ У ДОРОСЛИХ ДО ТА ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЇ ЕНДОПРОТЕЗУВАННЯ - Тяжелов, О.А.; Карпінська, О.Д.; Карпінський, М.Ю.; Климовицький, В.Г.; Гончарова, Л.Д.; Юрченко, Д.О. (Світ медицини та біології, 2022)
На підставі результатів рентгенометричних досліджень 49 диспластичних тазостегнових суглобів до і після ендопротезування встановлено, що такі показники диспластичного тазостегнового суглоба у дорослих як шийково-діафізарний кут стегнової кістки, глибина вертлужної западини і товщина її дна до і після операції достовірно відрізняються між собою. Показники шийно-діафізарного кута у жінок мали достовірні відмінності до та після операції. Шийково-діафізарний кут у жінок після ендопротезування був достовірно вищим, ніж у чоловіків. Показники плеча сили абдукторів після операції достовірно зростають у жінок. У чоловіків відзначено тенденцію до зменшення плеча сили абдукторів після операції. Параметри кульшового суглоба, що впливають на величину плеча сили абдукторів стегна, доцільно розглядати як біомеханічні критерії ефективності роботи м’язів кульшового суглоба. Поліпшення біомеханіки диспластичного кульшового суглоба може бути досягнуто шляхом відновлення геометричних параметрів кульшового суглоба в результаті ендопротезування.