КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНІ АСПЕКТИ ВЕДЕННЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМИ КЛАПАНIВ СЕРЦЯ - Шапошник, О.А.; Приходько, Н.П.; Савченко, Л.В.; Шевченко, Т.І.; Сорокіна, С.І.; Якимишина, Л.І.; Кудря, І.П. (Світ медицини та біології, 2022)
У статті наведені результати досліджень 47 пацієнтів з захворюванням клапанiв серця. За результатами аналізу встановлено, що досліджуючи причини розвитку тяжкої мітральної регургітації, особливо у людей молодого та середнього віку, слід в першу чергу розглядати як первинну причину (при виключенні фіброеластичного дефіциту) – хворобу Барлоу, міксоматозну дегенерацію мітрального клапана. Встановлено, що серед усіх випадків виявленого пролапсу мітрального клапана (навіть незначного чи помірного ступеня), який в даний час з розвитком сучасних технологій діагностується доволі часто, виокремлення пацієнтів, вимагає додаткових обстежень для встановлення осіб з високим ризиком прогресування захворювання і виникнення ускладнень, а також для визначення прогнозу.