МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕНЕТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ АДЕНОВІРУСІВ, ЯК ЗБУДНИКІВ ГОСТРИХ ДІАРЕЙ У ЖИТЕЛІВ ПІВДНЯ УКРАЇНИ - Аппельханс, О.Л.; Козішкурт, О.В.; Гриценко, К.С.; Борута, Н.В.; Шаблій, Т.П.; Грузевський, О.А.; Найдіч, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Вивчали етіологічну роль аденовірусів, як збудників гострі діареї у жителів південного регіону України. ДНК аденовірусів виявлені в клінічних зразках стільця хворих у 10,61±1,05 % випадків. При генотипуванні та секвенуванні генетичного матеріалу виявлених ізолятів ідентифіковано серотипи двох геногруп: С та F. У 25,0±11,69 % хворих на гостру діарею у вигляді моноінфекції було виявлено аденовіруси геногрупи С: HAdV2 і HadV5, що поряд з серотипами геногрупи F (HAdV41), доводить їх роль у виникненні даної інфекційної патології. Ізоляти HAdV41 зустрічались із суттєвою перевагою 75,0±15,31 % та мали виражену генетичну гетерогенність, виявляючи подібність з серотипами, що циркулювали у попередні роки у різних регіонах світу: в Швеції (1978 р.), Японії (2003, 2006 рр.), Південній Африці (2009–2014 рр.), в Іраку (2016 р.). Отримані результати дозволили встановити географічне походження циркулюючих аденовірусів, прогнозувати подальше зростання інтенсивності епідемічного процесу аденовірусної інфекцій на півдні України.