ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМПЛЕКСУ ЗАСОБІВ, РОЗРОБЛЕНОГО ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ОСНОВНИХ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ДІТЕЙ-СПОРТСМЕНІВ - Дєньга, О.В.; Осадча, А.О.; Макаренко, О.А.; Бабеня, Г.О.; Горохівський, В.Н.; Шнайдер, С.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Стоматологічна захворюваність у спортсменів, в тому числі і у дітей, що займаються спортом, виходить на перше місце проти інших категорій населення, тому питання підвищення ефективності профілактики основних стоматологічних захворювань у дітей-спортсменів зберігають свою актуальність. Метою роботи була експериментальна оцінка ефективності використання лікувально-профілактичного комплексу, що має імуномоделюючу, адаптогенну, детоксикаційну та антидисбіотичну дію в умовах поєднання неправильного харчування та фізичного навантаження. Експеримент проведено на 25 білих щурах стадного розведення, розподілених на 3 групи. Результати експериментальних досліджень свідчать про високу карієспрофілактичну та пародонтопротекторну ефективність запропонованого лікувально-профілактичного комплексу в умовах експериментальної патології. Отримані результати необхідно враховувати при розробці лікувально-профілактичних заходів для дітей-спортсменів.