ВПЛИВ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК НА МОРФОЛОГІЮ ВОРСИН СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ 12-ПАЛОЇ КИШКИ ЩУРІВ - Єрошенко, Г.А.; Григоренко, А.С.; Шевченко, К.В.; Лисаченко, О.Д.; Рябушко, О.Б.; Пивовар, Н.М.; Клепець, О.В. (Світ медицини та біології, 2022)
У роботі представлене дослідження впливу харчових добавок: глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо-4R на морфологічний стан компонентів ворсин слизової оболонки 12-палої кишки щурів. Метою роботи було встановити динаміку змін метричних показників компонентів ворсин слизової оболонки дванадцятипалої кишки щурів в нормі та при дії комплексу харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок призводить до змін метричних показників довжини та ширини ворсин, що на ранніх стадіях експерименту призводить до зменшення їх середніх значень внаслідок безпосередньої прямої дії на слизову оболонку з наступним розвитком запальної реакції та набряком, які призведуть до збільшення значень метричних показників та зменшення кількості клітин епітелію ворсини. Адаптивно-пристосувальні механізми не повністю відновлюють показники морфометричного дослідження, що проявляється зменшенням довжини ворсин на 20,25 % порівняно з контрольною групою зі збільшенням кількості облямованих ентероцитів та зменшенням кількості келихоподібних клітин на 44,41 %.