ДІЄВІСТЬ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ МОДЕЛІ НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ НА ОСНОВІ ВИСОКОЖИРОВОЇ ДІЄТИ ТА ХОЛЕСТЕРИНУ - Півторак, В.І.; Сидоренко, Б.В.; Монастирський, В.М.; Півторак, К.В.; Булько, М.П. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було встановити дієвість та інформативність експериментальної моделі неалкогольної жирової хвороби печінки на основі високожирової дієти та холестерину в експерименті. Дослідження проведені на 60 білих нелінійних статевозрілих щурах-самцях, з масою на початок експерименту 180–200 г. У процесі проведення експерименту використання високожирової дієти та холестерину протягом 60 днів призвело до збільшення маси тіла, індексу маси тіла щурів, маси печінки та індексу маси печінки, підвищенням активності аланінамінотрансферази й аспартатамінотрансферази, гіперглікемії. Морфологічні зміни тканин печінки характеризувалися жировою дистрофією гепатоцитів, яка мала вигляд мікровезикулярної та макровезикулярної вакуолізації з деформацією ядер і зміщенням їх до периферії клітини, зміною розмірів синусоїдів. Важливим є максимальне наближення експериментальної моделі до механізмів виникнення неалкогольної жирової хвороби печінки у людини.