ПОРІВНЯННЯ ВПЛИВУ РІЗНИХ СІТЧАСТИХ ІМПЛАНТІВ НА СТАТЕВУ СИСТЕМУ В ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ МОДЕЛЯХ ГІНЕКОЛОГІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ - Сафонов, Р.А.; Прокопюк, В.Ю.; Прокопюк, О.В.; Лазуренко, В.В.; Тіщенко, О.М.; Овчаренко, О.Б. (Світ медицини та біології, 2022)
Генітальний пролапс обтяжує життя багатьох жінок після 50 років. Перспективним методом хірургічної корекції цього захворювання є застосування сітчастих імплантів. В дослідженні на мишах порівняно вплив найбільш розповсюджених хірургічних сіток на морфофункціональний стан статевої системи тварин, перебіг післяопераційного періоду, повноту морфологічного та функційного відновлення дефекту нижнього відділу черевної стінки. Виявлено, що більш тонкі сітки з викликають менше запальних реакцій, швидше відновлення та менші атрофічні явища у внутрішніх статевих органах. Швидкість відновлення також залежить від матеріалу та структури сітки.