МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ БІЛИХ ЩУРІВ ЧЕРЕЗ 21 ДОБУ ПІСЛЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ТЕРМІЧНОГО ОПІКУ ПРИ СИСТЕМНОМУ ВВЕДЕННІ NACL - Тірон O.I.; Стеценко A.В.; Яцина O.I.; Заяць, Л.М.; Колотвін A.O.; Шуміліна K.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Гістологічні особливості щитовидної залози піддослідних тварин через 21 день після змодельованого опікового ушкодження при системному застосуванні NaCl можна охарактеризувати як адаптаційні та компенсаторні процеси в стінці фолікула, судинному та стромальному компонентах. Більшість фолікулів щитовидної залози були круглої або овальної форми, деякі з них були перерозтягнутими і заповнені щільним колоїдом. Клітини фолікулярного епітелію були сплощені, містили пікнотичні ядра, оточені тонким шаром цитоплазми. У деяких регіонах спостерігали десквамацію тироцитів у просвіті фолікула. Електронно-мікроскопічне дослідження залози через 21 день після змодельованого опіку підтвердило зміни, які раніше були встановлені аналізом гістологічних препаратів. Сплощені тиреоцити містили осміофільні ядра з гетерохроматином. Їх цитоплазма була електронно прозорою і містила органели з ознаками руйнування. Мікроворсинки спостерігали на апікальній області тироцитів. Поряд із фолікулами зі зміненою гістологічною структурою (що свідчить про дисбаланс у синтезі та виведенні гормонів) спостерігалися фолікули з інтактною стінкою та неушкодженим кровопостачанням. Ультраструктура останнього свідчить про активні білково-синтезуючі та білково-секреторні процеси.