УЛЬТРАСТРУКТУРНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФУНДАЛЬНОГО ВІДДІЛУ СТІНКИ ШЛУНКУ ЩУРІВ ПІСЛЯ ДІЇ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Ячмінь, А.І.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Гапон C.В.; Ваценко, А.В.; Улановська-Циба, Н.А.; Соколенко, В.М. (Світ медицини та біології, 2022)
У роботі визначені основні субмікроскопічні зміни у стінці шлунку щурів після дії глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R. Встановлено, що дія комплексу харчових добавок на слизову оболонку фундального відділу шлунку щурів призводила до порушення секретоутворення і секретовиведення, що на ультраструктурному рівні проявлялось порушеннями архітектоніки і електронної щільності секреторних гранул у головних екзокриноцитах, шийкових мукоцитах та поверхнево-ямковому епітелії. Вплив комплексу харчових добавок на слизову оболонку фундальної частини шлунку щурів проявляється, насамперед, дистрофічними змінами екзокриноцитів як поверхнево-ямкових, які зазнаються безпосереднього контакту із екзогенними чинниками, так і у складі шлункових залоз. Також, спостерігаються розлади мікроциркуляції.