СТУПІНЬ УЧАСТІ РІВНЯ ЦИРКУЛЮЮЧИХ ІМУННИХ КОМПЛЕКСІВ І ЕРИТРОЦИТІВ У ПАТОГЕНЕЗІ ПОЗАЛІКАРНЯНОЇ ПНЕВМОНІЇ - Березняков, В.І.; Корж, А.Н.; Павлов, С.Б.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Ваценко, А.В.; Уланoвська-Циба Н.А. (Світ медицини та біології, 2022)
У роботі представлені результати вивчення ступеня участі рівня циркулюючих імунних комплексів та еритроцитів у патогенезі позалікарняної пневмонії. Встановлено виражені порушення з боку імунологічних показників ступеня тяжкості у хворих з позалікарняною пневмонією, які необхідно враховувати при діагностиці захворювання: підвищення рівня циркулюючих імунних комплексів у сироватці крові хворих та збільшення загального рівня ЦВК, в основному, за рахунок збільшення найбільш токсигенних дрібно- (